Jetlag voorkomen.

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een tijdelijke slaap- waakstoornis die voorkomt na lange afstandsvluchten waarbij verschillende tijdzones worden doorkruist. Je biologische klok kan dan uit de pas lopen met de lokale tijd. Mensen hebben meer last van een jetlag als ze van west naar oost vliegen dan andersom. Ze ‘verliezen” dan de tijd. De oorzaak van een jetlag ligt in het onvermogen om zich onmiddellijk aan te passen aan de tijd in een andere zone.

Help je biologische klok.

Om snel van je jetlag af te zijn, zul je je lichaam een handje moeten helpen om je interne klok aan te passen aan de lokale tijd. Wat bij mij heel effectief werkte is het volgende: weer aangekomen vanuit Amerika in Nederland tikte ik met mijn vingertoppen op de begin en de eindpunten van de meridiaan (beide kanten van het lichaam) die op dat moment lokale tijd actief was (zie meridiaanklok hieronder). Twee uur later tikte ik de punten van de volgende meridiaan. Ik ging hier zo lang mogelijk mee door en hielp mijn biologische klok zich aan te passen aan de lokale tijd en had nergens last van!

De ligging van de begin en eindpunten van de meridianen.

Longmeridiaan van 3-5 uur. Het beginpunt ligt bij het kuiltje onder het sleutelbeen en het eindpunt aan de binnenkant van de duimnagel.
Dikke darm meridiaan van 5-7 uur. Het beginpunt ligt aan de buitenkant van de nagelhoek van de wijsvinger en het eindpunt ligt op de hoek van neusvleugels.
Maagmeridiaan van 7-9 uur. Het beginpunt ligt onder het oog en het eindpunt op de voeten aan de buitenkant van de nagel van de tweede teen.
Miltmeridiaan van 9-11 uur. Het beginpunt ligt aan de binnenkant nagelhoek van de grote teen en het eindpunt ligt onder de oksel.
Hartmeridiaan van 11-13 uur. Het beginpunt ligt onder de oksel en het eind punt op de top van de pink aan de binnenzijde.
Dunne darm meridiaan van 13-15 uur. Het beginpunt ligt op de top van de pink aan de buitenzijde en het eindpunt voor de gehoorgang.
Blaasmeridiaan van 15-17 uur. Het beginpunt ligt naast het oog, aan de binnenkant en het eindpunt ligt bij de kleine teennagel aan de buitenkant.
Niermeridiaan van 17-19 uur. Het beginpunt ligt onder de voet en het eindpunt bevindt zich bij de knobbel van het sleutelbeen.
Kringloopmeridiaan van 19-21 uur. Het beginpunt ligt op de tepel en het eindpunt bevindt zich op het puntje van de middelvinger.
Drieverwarmermeridiaan van 21-23 uur. Het beginpunt ligt op de ringvinger aan de buitenkant van de nagel en het eindpunt bevindt zich aan het eind van de wenkbrauw.
Galblaasmeridiaan van 23-1 uur. Het beginpunt ligt naast het oog aan de buitenkant en het eindpunt ligt naast de nagel van 4e teen aan de buitenkant.
Levermeridiaan van 1-3 uur. Het beginpunt ligt naast de nagel van de grote teen aan de buitenkant en het eindpunt ligt onder de tepel.

Heel veel succes!!

Reacties zijn gesloten.